FOOKUS Prokuratuuri vastuseisus järelevalvele on sarnasusi 2019. aasta «kohtunike mässuga» (1)

Meelis Oidsalu
, Fookuse «Võimu ja julgeoleku» toimetaja
Copy
Justiitstüli on muutunud teatraalseks ja kahandanud usaldust õigussüsteemi vastu. Justiitsministeerium loodab teenistusliku järelevalve abil töörahu taastada.
Justiitstüli on muutunud teatraalseks ja kahandanud usaldust õigussüsteemi vastu. Justiitsministeerium loodab teenistusliku järelevalve abil töörahu taastada. Foto: Kollaaž

Justiitssüsteemi vastuseisus poliitilisele järelevalvele on ka varem esinenud liialdusi ja automatismi, leiab toimetaja Meelis Oidsalu.

See oli alles neli kevadet tagasi. «Algatasin eelmise aasta lõpus riigikohtu esimehe ettepanekul järelevalve Harju maakohtus, sest seal oli mitme mahuka kriminaalasja puhul tekkinud oht ületada mõistlik menetlusaeg,» vahendas justiitsministeerium minister Raivo Aegi (Isamaa) sõnu 13. mail 2020. aastal, mil kohtu suhtes teenistuslikku järelevalvet läbi viinud komisjon tutvustas oma ettepanekuid kohtu töökorralduse parandamiseks.

Harju maakohtu esimees Meelis Eerik oli varem öelnud, et justiitsministri algatatud teenistuslik järelevalve tuli talle üllatusena ning et ta peab seda ebaõiglaseks. Temaga liitusid mitmed teised kohtunikud, kes süüdistasid Aegi poliitilises survestamises. Tegelikult aga tegutses justiitsminister toona riigikohtu esimehe Villu Kõve soovitusel: viimane polnud Harju maakohtu jõudlusega rahul ning palus ministrilt erapooletut järelevalvet.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles