FOOKUS Robert Fico sigatsemine ajas Kaja Kallase keele sõlme (10)

Meelis Oidsalu
, Fookuse «Võimu ja julgeoleku» toimetaja
Copy
Pariisis viibides rääkis peaminister Kaja Kallas Emmanuel Macroniga ühte keelt, hiljem Tallinnas hakkas aga ootamatult sõnu siluma.
Pariisis viibides rääkis peaminister Kaja Kallas Emmanuel Macroniga ühte keelt, hiljem Tallinnas hakkas aga ootamatult sõnu siluma. Foto: Ludovic Marin/AP/Scanpix

Teadmata põhjustel muutis veebruari lõpus Pariisis toimunud Ukraina toetamise konverentsilt naasnud peaminister Kaja Kallas järsku nii seisukohta kui ka jutupunkte lääne vägede võimaliku sekkumise osas. Meeleolumuutus päädis riigikogu ees antud lubadusega Eesti sõdureid Ukrainasse mitte viia. Emmanuel Macron andis aga päev hiljem Moldovaga julgeolekukokkulepet sõlmides märku, et Pariis ei suurustle, vaid ongi oma lähenemist Ukraina sõjale muutmas, kirjutab toimetaja Meelis Oidsalu.

Kui Emmanuel Macron 26. veebruaril Pariisis pressikonverentsil teatas, et lääne vägede Ukrainasse viimise küsimuses ei tohiks midagi välistada, leidus esialgu vaid kaks riiki, kes end Prantsuse populistist riigipea sõnadest distantseerimata jätsid – need olid Eesti ja Leedu. Peaminister Kaja Kallas kordas Politico podcast’i «Power Play» 29. veebruaril eetrisse läinud saates Macroni öeldut, kinnitades, et Ukraina osas midagi ei välistata ning et kõik valikud on laual. Sama tegi oma kommentaarides Leedu välisminister Gabrielius Landsbergis.

Vilniuse Iseseisvuse väljakul süüdatakse kord aastas vabaduse eest võidelnute mälestustuli. Leedu valitsus on jätkuvalt Ukraina vabaduse leeki NATO liitlastest kõige tulisemalt toitmas.
Vilniuse Iseseisvuse väljakul süüdatakse kord aastas vabaduse eest võidelnute mälestustuli. Leedu valitsus on jätkuvalt Ukraina vabaduse leeki NATO liitlastest kõige tulisemalt toitmas. Foto: Yauhen Yerchak/SOPA Images/ZUMA Press/Scanpix
Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles