MÄRT PÕDER E-hääletuse kasutust tuleks piirata (21)

Märt Põder
, infoühiskonna aktivist
Copy
Pabersedeliga hääletamine ja e-hääletamine peaksid olema ühtviisi kontrollitavad, et e-häälte osas on kõigil viimastel valimistel olnud üksjagu segadust.
Pabersedeliga hääletamine ja e-hääletamine peaksid olema ühtviisi kontrollitavad, et e-häälte osas on kõigil viimastel valimistel olnud üksjagu segadust. Illustratsioon: Mark Antonius Puhkan

Kui võiks oodata, et arvutisüsteemide matemaatiliste omaduste tõttu ja märkimisväärse 20 aasta pikkuse kogemuse järel pakub elektroonne hääletusviis meile eriti kindlaid ja ühemõttelisi tulemusi, siis praktikas on kujunenud hoopis vastupidi, kirjutab infoühiskonna aktivist Märt Põder.

Valimiste korraldajad pole suutnud ühemõtteliselt defineerida, mis asi üldse on see elektroonne hääl, mida nad peaks valimiste käigus kokku lugema. Seetõttu on pidanud nad häälte kokkulugemisel tegema hulganisti erandeid, milleks pole neile andnud volitust valimisseadused.

Valimisrakenduse loodud e-häältel puudusid kehtivad digiallkirjad ja elektroonsel hääletussedelil puudus valimisringkonda väljendav haldusüksuse kood. Selle asemel oli neli järjestikust nulli.

Kommentaarid (21)
Copy
Tagasi üles