MARTIN EHALA Ajalugu on e-valimistele oma hinnangu andnud (112)

Martin Ehala
, Fookuse toimetaja
Copy
Fookuse rubriigi «Ühiskond ja inimene» toimetaja Martin Ehala.
Fookuse rubriigi «Ühiskond ja inimene» toimetaja Martin Ehala. Foto: Eero Vabamägi

Eesti e-hääletuse süsteemi nõrk koht on kontrollitavus, st mehhanism, mis laseks vaatlejatel mõistlikul viisil veenduda, et tulemusi pole võltsitud. Ja see halvab usalduse, kirjutab toimetaja Martin Ehala.

Küberturbe ekspert Carsten Schürmann Kopenhaageni IT-ülikoolist on neid tasandeid hästi selgitanud: toimiva e-hääletuse süsteemi suudaks programmeerida ka üliõpilane. Keerukam on programmeerida turvalist hääletussüsteemi, aga ka see on tehtav. Kuid e-hääletuse süsteem peab olema ka kontrollitav. Tõelised raskused algavad sellel tasandil. Püramiidi tipus on usaldus, mida on kõige raskem saavutada.

Tänase Fookuse pealugu e-hääletuse vaatleja Märt Põdra sulest selgitab seda hästi. Kirjutaja väidab, et e-häältel puudusid nõuetekohased digiallkirjad. Valimiste korraldaja selgituse järgi eraldati sertifikaat töötlemise käigus ajutiselt digiallkirjalt, sest nii oli vaja. Seetõttu kuvati kasutajale veateade, justkui allkiri ei oleks kehtiv. Tegelikult pärast allkirjad ja sertifikaadid taas ühendati.

Kommentaarid (112)
Copy
Tagasi üles