MIHKEL KUNNUS Rohedepressioon on õige tee algus (3)

Mihkel Kunnus
, Fookuse «Inimese ja looduse» toimetaja
Copy
Totalitaarsed režiimid paistsid silma oma ametliku optimismi ja reipusega. Hiina Rahvavabariigi teise viisaastakuplaani aegne propagandaposter.
Totalitaarsed režiimid paistsid silma oma ametliku optimismi ja reipusega. Hiina Rahvavabariigi teise viisaastakuplaani aegne propagandaposter. Foto: repro/Wikimedia Commons

Keskkonnaküsimuses õigele teeotsale saamiseks peavadki valelootused ja kasvuunistused enne depressioonis ja masenduses läbi põlema, leiab toimetaja Mihkel Kunnus.

Möödunud laupäeval tähistasime pidulikult vabariigi sünnipäeva ja kuulasime presidendi kõnet. Hea kõne oli. Muu hulgas ütles president, et majanduse esiküsimusena näeb ta vajadust üles leida optimism, et pessimistidel võib küll õigus olla, aga nad ei vii elu edasi.

Eks see ole tõsi. Pessimismi ja optimismi vahekorda aitab optimeerida olukorra parem mõistmine, sest iseenesest võib nii pessimism kui ka optimism olla ohtlikult rumal. Elu laiemas tähenduses on fundamentaalselt optimistlik ja entusiastlik, aga ometi on ka norutamisel kohastumuslik algupära.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles