BEN HODGES Eesti kaitsekulu protsent Venemaad ei heiduta (16)

Ben Hodges
, erukindral, USA armee endine ülem Euroopas
Copy
USA erukindral Ben Hodges kutsub eestlasi üles mõtlema mitte ainult kaitsekulu protsendile, vaid ka tegelikule sõjalisele väljundile, millest praegu ei pruugi venelaste heidutamiseks piisata.
USA erukindral Ben Hodges kutsub eestlasi üles mõtlema mitte ainult kaitsekulu protsendile, vaid ka tegelikule sõjalisele väljundile, millest praegu ei pruugi venelaste heidutamiseks piisata. Foto: Remo Tõnismäe

Möödunud nädalal Tallinnas majandusjulgeoleku konverentsil esinenud Ameerika Ühendriikide Euroopa vägede endine ülem erukindralleitnant Ben Hodges võrdleb praegust olukorda 1942. aastaga. Ta leiab, et erinevalt toonasest ajast näitab lääs nüüd oma tegevuses üles elementaarset organiseerimatust ning just seetõttu pole suudetud oma majanduslikku üleolekut realiseerida. Eestil soovitab Hodges riigikaitse ülesehitamisel keskenduda tegelikule sõjalisele väljundile, millest praegu veel Venemaa heidutamiseks ei piisa.

Äsja lõppenud Müncheni julgeolekukonverentsil oldi asjatult sünged. Kusjuures süngemad olid valdavalt Lääne-Euroopa esindajad. Eestlased, lätlased, leedulased, poolakad ja soomlased ei olnud toimuvast nii segaduses. Ilmselgelt on meie Ukraina sõprade jaoks hetkel olukord raske, kuid leian, et praegune narratiiv on liiga kaotusmeelne.

See sõda on kestnud kümme aastat, pärast kümmet aastat kontrollib Venemaa vaid 18 protsenti Ukraina territooriumist. Vene õhuvägi on armetu. Pool Musta mere laevastikust on vee all. Teine pool sellest üritab Sevastopolist tagasi Novorossiiskisse kolida. Ja Ukrainal pole isegi mereväge! Vähemalt pool miljonit hukkunud ja haavatud Vene sõdurit. Venemaa ei suuda seda lõputult jätkata.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles