Annela Anger-Kraavi Sihilik majanduskasvu pidurdamine on ohtlik loodusele (2)

Annela Anger-Kraavi
, Cambridge’i Ülikooli kliimamuutuste poliitikate uurimisgrupi juht, Tartu Ülikooli väliseesti külalisprofessor
Copy
Annela Anger-Kraavi.
Annela Anger-Kraavi. Foto: Krõõt Tarkmeel/Krõõt Tarkmeel Photography

Kliimamuutuste pidurdamiseks tuleb meil globaalselt üheskoos ja targalt tegutseda. Sealjuures tuleb aru saada, et kliimamuutustega võitlemise eeldus ei ole tänastest majandusmudelitest loobumine, sest sellega kaasneks väga suure hulga inimeste kukkumine vaesusesse. Samuti ei aitaks see paremale elujärjele neid, kes juba praegu ekstreemses vaesuses elavad, kirjutab Cambridge’i Ülikooli kliimamuutuste poliitikate uurimisgrupi juht ja Tartu Ülikooli väliseesti külalisprofessor Annela Anger-Kraavi.

Vaja on liikuda järgmisele arengutasemele, kus tooted ja teenused on kliimasõbralikumalt toodetud. See omakorda eeldab suuri investeeringuid, mis muudavad tänase fossiilsete kütuste keskse majanduse ümber rohemajanduseks. Investeeringute eelduseks omakorda on majanduskasv.

Tänapäeval on suurim oht loodusele inimtekkelised globaalsed kliimamuutused, mis praeguses tempos jätkudes muudavad inimese ja paljude teiste looma- ja taimeliikide eksisteerimise – vähemalt sellisena, nagu meie seda teame – meie planeedil võimatuks. Kuna kliimamuutusi põhjustavad soojust salvestavad kasvuhoonegaaside molekulid, näiteks süsihappegaasi molekulid, mis on silmale nähtamatud ja mida on õhumolekulide hulgas väga vähe, siis on probleemi raske mõista.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles