MEELIS OIDSALU Eelhoiatus Vene väereformi eest on õigeaegne (3)

Meelis Oidsalu
, Fookuse «Võimu ja julgeoleku» toimetaja
Copy
Fookuse «Võimu ja julgeoleku» toimetaja Meelis Oidsalu.
Fookuse «Võimu ja julgeoleku» toimetaja Meelis Oidsalu. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti välisluureamet pani mullu Zapad 2023 õppuse plaane tõsiselt võttes märgist mööda, sest õppust ei toimunudki, aga sedapidi eksimused on pigem meeldivat laadi. Luurejuht Kaupo Rosin on strateegilise eelhoiatuse rolli täpsustanud ja tal on selleks adekvaatne põhjendus, leiab toimetaja Meelis Oidsalu.

Viimases Kuku raadio saates «Keskpäevatund» avaldati lootust, et kuna välisluure ei saa avalikus raportis väga midagi välja öelda, siis «ilmselt on olemas teine ja kolmas raamat, millest meie ei tea midagi, ja tänu nendele raamatutele püsib ka Eesti nii-öelda iseseisvus ja meie riiklik olemine». Pole olemas ühtki salajast vastase tegevust veatult ettenägevat luureraamatut, mis kuidagi Eesti iseseisvust garanteeriks.

Välisluure roll Eesti riiklikus julgeolekus on olnud aastaid süsteemselt üle hinnatud ning sellel on oma loogiline põhjus. NATO ja Eesti tegelik kaitsehoiak on olnud varem pehmelt väljendudes kesine, sõjaliste jõudude ebavõrdsus piirkonnas on toonud kaasa hirmu, ja hirmuõhkkonnas muutuvad tulevikuennustajad olulisemaks, kui peaks.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles