MARTIN EHALA Rändearutelu lähtub ettevõtja, mitte ühiskonna huvidest (5)

Martin Ehala
, Fookuse toimetaja
Copy
Välistööjõud aitab rahuldada hetkevajadust, kuid võib osutuda probleemiks pikas perspektiivis. Ukraina tööjõud Eesti farmis.
Välistööjõud aitab rahuldada hetkevajadust, kuid võib osutuda probleemiks pikas perspektiivis. Ukraina tööjõud Eesti farmis. Foto: Elmo Riig/Sakala

Ränne on üleilmastunud maailmas üks põletavamaid teemasid, kuid meie ettekujutus sellest on moonutatud pooltõdedest ja uskumustest. Vaja on teadmispõhist ja objektiivset analüüsi, kirjutab toimetaja Martin Ehala.

Majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo (Eesti 200) pani äsja kokku töörühma, et hakata arutama sisserände suurendamise võimalusi. Põhjendus, et valitsus peab tagama ettevõtetele tööjõu.

Kõigepealt peaks küsima, miks valitsused ei ole üle 20 aasta teinud piisavalt, et kõrgharidusest tuleks nii palju insenere, kui tööstus vajab, miks peaasjalikult avalikul rahal põhinev meditsiin ja sotsiaalhoolekanne ei suuda leida tööle õdesid ja põetajaid, miks ei ole õpetajate järelkasvu. Kuskil on tehtud põhimõttelisi vigu ühiskonna ülesehitamisel, mida nüüd loodetakse lahendada sisserändega.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles