ENDEL OJA Rail Baltic on kavandatud rongiõnnetus aegluubis (16)

Endel Oja
, majandusdoktor
Copy
Šampust juuakse kindlasti, olgu siis Rail Balticu säästuversiooni valmimisel või projekti katkestamisel.
Šampust juuakse kindlasti, olgu siis Rail Balticu säästuversiooni valmimisel või projekti katkestamisel. Foto: Dmitri Kotjuh/Järva Teataja

Aeg on tunnistada, et seni planeeritud kujul Rail Balticut (RB) ei tule. Puudub nii projekt kui ka raha selle valmisehitamiseks, kuid mis veelgi olulisem – selle raudtee järele puudub vajadus, on majandusteaduste doktor Endel Oja veendunud.

Kliimaminister Kristen Michalil tuleb selg sirgeks ajada ja lõpetada raha põletamine Eestile kahjulikus projektis. Reformierakonna retoorika riigieelarve vahendite püsivast puudujäägist on asjakohane, kuid tuleks peeglisse vaadata – ainuüksi tänavu on plaanis RB-le kulutada 200 miljonit eurot, sh ka Eesti maksumaksja raha.

Kui 2017. aastal, kui suure aplombiga esitleti tollase majandus- ja taristuministri Kadri Simsoni poolt riigikogule RB kasulikkust tõestavat kirjutist (tasuvusuuringuks on seda ülekohtune nimetada selles leiduvate suurte vigade ja paduoptimistlike prognooside tõttu), siis tänaseks on erapooletu uuring sedastanud, et RB ei ole kaubavedudel autovedudega konkurentsivõimeline (vt ka Mikk Salu «Pole mõtet ehitada: elektriautode tulek hävitab Rail Balticu tasuvusloogika»).

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles