Kas teadsite, et veel 2006. aastal võis Rootsis vangi panna igaühe, kes kavandas uue tuumareaktori ehitamist? Kuigi võib tunduda, et tegu on huumorinurga uudisega, siis selline seadus Rootsis tõesti kehtis. Palju õpetlikku ja hoiatavat on Rootsi tuumaenergia arendamisest kõrva taha panna meilgi, kirjutab advokaadibüroo TRINITI transpordi ja taristu töögrupi liige, tuumaenergia ja -ohutuse seaduse eelnõu kaasautor, vandeadvokaat Ain Kalme.

Eestil on juba lähiajal vaja teha mitmeid meie tuleviku heaolu ja turvalisust mõjutavaid olulisi otsuseid seoses elektri tootmise ja ülekandevõrguga. Näiteks, millisel energiaallikal töötavad tulevikus meie baaskoormust tagavad elektrijaamad? Kes kannab taastuvenergia hajatootmisele sobiva võrgu väljaehitamise kulud? Kas meretuuleparke on Eestile üldse vaja ning kas nende toodetud energiale tuleks anda riigi hinnagarantii, jne?

Oleks hirmutav, kui niivõrd olulised teemad oleksid poliitiliste tõmbetuulte meelevallas või otsused tehtaks suisa asjatundmatusest. Aga selline oht ei ole kahjuks või õnneks ainult Eesti eripära. Meie hea naaber Rootsi on siin õpikunäide selle kohta, kuidas asjad ei peaks käima pikaaegsete ja väga suuremahuliste, kogu riiki mõjutavate (energia)investeeringute puhul.

Kommentaarid (8)
Copy