Peeter Koppel Mulle ei meeldi konsensus. Üldse ei meeldi. (1)

Peeter Koppel
, Fookuse «Raha ja majanduse» toimetaja
Copy
Peeter Koppel.
Peeter Koppel. Foto: Mihkel Maripuu/Postimees

Kogemus finantsturgudelt ning makroprotsesside jälgimiselt ütleb, et konsensusel ei ole just eriti tihti tulevikunägemuse suhtes õigus, kirjutab Fookuse «Raha ja majanduse» toimetaja Peeter Koppel.

Ma enam ei mäleta, kust ma seda tsitaati lugesin, kuid selle autoriks pidi olema keegi tark, kogenud ja selgelt ka ise palju valu kogenud inimene. Tsitaat ise oli umbes selline: «Turg käitub enamasti viisil, mis teeb haiget võimalikult suurele hulgale turuosalistele.»

Kui te nüüd selle väite üle mõtlete, siis ehk meenub teilegi, et tõesti – vahetult enne iga börsikrahhi valitseb ballistilis-hüsteeriline eufooria, kus muidu täitsa normaalsed indiviidid ajavad suurtes kogustes ning hulgakaupa segamini juhuse, õnne ja iseenese oskuse raha teha. Või siis ostetakse Kalamajas veerand miljoniga (investeeringuks) «harjakapp» ning avastatakse peagi üllatusega, et esineb ka olukordi, kus üüritootlus ja laenumakse ei ole omavahel nii head sõbrad nagu «pidanuks». Mõni kraaksatab suisa euroopalikult: «Miks riik midagi ei tee?»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles