MEELIS OIDSALU Kaitseliitlased, kaasake omavalitsusi julgemalt õppustesse!

Meelis Oidsalu
, Fookuse «Võimu ja julgeoleku» toimetaja
Copy
Postimehe Fookuse «Võimu ja julgeoleku» toimetaja Meelis Oidsalu.
Postimehe Fookuse «Võimu ja julgeoleku» toimetaja Meelis Oidsalu. Foto: Mihkel Maripuu

Eestis omavalitsuste kriisi- ja sõjavalmiduses on toimunud olulisi arenguid, ometi on mitmetes kohalikes omavalitsustes vastuseta mõned elementaarsed kaitsevalmiduse küsimused, millele päästeamet ei oskaks vastata, ent millele kaitseväe maakaitseringkond või kohalik Kaitseliidu malev saaksid aidata vastuseid otsida, kirjutab toimetaja Meelis Oidsalu.

Kaitseväe juhataja kindral Martin Herem on Kaitseliidule andnud korralduse, et nad peavad kohalikke omavalitsusi toetama või väljendama ise kohalikule omavalitsusele abivajadusi. Kui esimese ülesandega ollakse üldjoontes hakkama saadud, siis veidi keerulisem on küsimus maakaitse toetamisega kohalike elanike ja omavalitsuse poolt.

2023. aastal kõikjal üle Eesti toimunud Ussisõnade õppus tõi Eesti asulate tänavatele uued vastmoodustatud asumikaitseüksused, mis on mõeldud toimima nii, et kohalik elanikkond ja omavalitsus moodustavad üksust toetava tagala. Just selliste tagalate tekitamist ootas kaitseväe juhataja brigaadikindral Riho Ühtegilt ja Kaitseliidult. Militaarveebi on kindral Herem selles küsimuses Kaitseliidule mullu ka ühe looritatud etteheite postitanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles