MARTIN EHALA Jõulud lähevad üha veidramaks (24)

Martin Ehala
, Fookuse «Ühiskond ja inimene» toimetaja
Copy
Laulu «Valged jõulud» kuulsaks laulnud Bing Crosby koos Danny Kaye ja Vera-Elleniga filmis «White Christmas» («Valged jõulud»), Paramount (1954).
Laulu «Valged jõulud» kuulsaks laulnud Bing Crosby koos Danny Kaye ja Vera-Elleniga filmis «White Christmas» («Valged jõulud»), Paramount (1954). Foto: Cap/rfs

Maailma kõige tuntum jõululaul «Valged jõulud» on pärit aastast 1940 ja see saavutas kuulsuse kaks aastat hiljem, keset kõige raskemat sõjaaega. Tänaseks on sellest saanud jõulude luigelaul, kirjutab toimetaja Martin Ehala.

Ja suuresti on «Valged jõulud» selles ka ise süüdi. Tegu on esimese ilmaliku jõululauluga, mis pälvis ülemaailmse tuntuse, ja siiani maailma enim müüdud singliga üldse – 50 miljonit plaati. «Valged jõulud» seadis jõulutunde keskmesse kodu, inimsuhted ja nostalgia möödunud aegade järele. See on hoopis midagi muud kui lunastus, millest jutustavad kristlikud jõulud.

Fookuse nihutamine avas kaupmeestele võimaluse jõulude ilmalikuks turustamiseks, mis on aastakümnete all paisunud nii, et ähvardab iseenese raskuse all puruneda.

Kommentaarid (24)
Copy
Tagasi üles