URMAS TARTES Perekonna väärtust tajutakse hästi, aga selle piire halvasti (4)

Urmas Tartes
, loodusteadlane
Copy
Tihti on mure laste pärast, eriti isiklike laste pärast, peamine, mis tekitab adekvaatseid looduskaitselisi afekte. Laste meeleavaldus ÜRO kliimakonverentsil.
Tihti on mure laste pärast, eriti isiklike laste pärast, peamine, mis tekitab adekvaatseid looduskaitselisi afekte. Laste meeleavaldus ÜRO kliimakonverentsil. Foto: WOLFGANG RATTAY/REUTERS/Scanpix

Üks maailmas tekkinud keskkonnaprobleemide juurpõhjuseid on asjaolu, et elukeskkonda ei tunnetata isikliku heaoluruumi osana, mistõttu lahendus peaks kätkema ka vastavat tundekasvatust ja ratsionaalsuse avardamist, selgitab loodusteadlane Urmas Tartes.

Erinevate inimeste jaoks võivad head olla erinevad asjad ja tekitada vastavalt ka erinevaid emotsioone. Kuid ka üks inimene võib sattuda olukorda, kus ta peab valima kahe või isegi enama eraldivõetuna heaks arvatud asja vahel. Aiapidaja hoolitseb pikalt ja pühendunult taime kasvamise eest, kuid sama hea meelega lõikab selle taime maha ja valmistab maitsva söögi. Aukartus elu ees peab loomulikuks teise elusolendi elu võtmist söögiks, kuid taunib teise elusolendi tapmist muudel eesmärkidel, näiteks lõbu pärast.

Meie õnneks on evolutsioon andnud meile juhise, mille järgi selliseid vastuolusid lahendada. Kõik head asjad on emotsionaalsel tasandil võrdsed, kuid mõned head asjad teistest siiski võrdsemad ja neid nimetatakse väärtusteks.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles