FOOKUS Vägivallatsejad ja ohvrid töötavad Eestis igal pool

Meelis Oidsalu
, Fookuse «Võimu ja julgeoleku» toimetaja
Copy
Varem muusikuna tuntud Hannaliisa Uusma on viimased kuus aastat tegelenud eluohtliku lähisuhtevägivalla juhtumitega. Riik üksi peitkuritegude võidelda ei saa ja sestap vaadatakse nüüd erasektori poole.
Varem muusikuna tuntud Hannaliisa Uusma on viimased kuus aastat tegelenud eluohtliku lähisuhtevägivalla juhtumitega. Riik üksi peitkuritegude võidelda ei saa ja sestap vaadatakse nüüd erasektori poole. Foto: Sander Ilvest

Muusikuna tuntust kogunud Hannaliisa Uusma on viimase kuue aasta jooksul riigiametnikuna kokku puutunud Eesti kõige raskemate lähisuhtevägivalla juhtumitega. Nüüd püüab ta President Kaljulaidi Fondi suunajuhina suuremaid tööandjaid selle väga varjatud ja keerulise kuritegevuse vastasesse võitlusesse kaasata. Vägivald pole kunagi eraasi ning ühiskondliku muutuse tekitamiseks ainult riigi pingutusest ei piisa.

Ametlikult registreeritud lähisuhtevägivalla (LSV) kuritegude arv on viimaste aastatega selges langustrendis. Riik ei tea veel täna, kas ja kui palju see langus tegelikkust peegeldab. Kui pandeemia ajal paljudes riikides registreeritud perevägivallakuritegude arv kasvas, siis Eestis hoopis langes. Veel ei osata öelda, kui palju on see seotud pandeemiaga ja sellega, et inimesed töötavad üha rohkem kodus, mistõttu on ka perevägivalda lihtsam varjata.

Kersti Kaljulaid ütles presidendina 2017. aastal vabariigi aastapäeva kõnes, et pühade ajal saadakse paljudes Eesti kodudes peksa. Kas 2023. aasta jõulud tulevad rahulikumad kui 2017. aasta omad?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles