MARKO MÄGI Tuugen on kõigest kole, aga kliimamuutus täiesti kohutav (6)

Marko Mägi
, keskkonnaameti ja Tartu Ülikooli linnuökoloog
Copy
Hinnanguliselt hukkub tuuleenergiat tootes energiaühiku kohta tunduvalt vähem linde (0,27 lindu/GWh) kui fossiilkütustest energiat tootes (9,4 lindu GWh).
Hinnanguliselt hukkub tuuleenergiat tootes energiaühiku kohta tunduvalt vähem linde (0,27 lindu/GWh) kui fossiilkütustest energiat tootes (9,4 lindu GWh). Foto: PILAR OLIVARES/REUTERS/SCANPIX

Hiljuti Hollandis meretuuleparki külastades küsisin arendajalt, kas hollandlased on õnnelikud, neil on tuugenid kõikjal. Vastus oli üsna lihtne: ei. Kuid nad on aru saanud, et alternatiive ei ole. Sest alternatiivid pole jätkusuutlikud, selgitab linnuökoloog Marko Mägi.

Kui vaadata Läänemere tuuleparkide kaarti, tekib hirm, kuidas linnud selle kadalipu terve nahaga läbivad. Suurt pilti vaadates peame mõtlema läbi n-ö halvima stsenaariumi linnu vaates: kas Läänemerest saab linnule takistusrada, kus ta peab tuugenite ümber lennates lisaenergiat kulutama?

Tegelikkus pole siiski nii hirmus: kõik pargid kindlasti ei valmi, ning paljud linnud võivad ka läbi tuulepargi lennata, kui tuugenite vahele jäävad piisavalt laiad lennukoridorid. Lisaks on võimalik rände tippajal tuugenid peatada.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles