MEELIS OIDSALU Balti riike mainitakse nüüd Moldova ja Gruusiaga samas lauses (10)

Meelis Oidsalu
, Fookuse «Võimu ja julgeoleku» toimetaja
Copy
Fookuse «Võimu ja julgeoleku» toimetaja Meelis Oidsalu.
Fookuse «Võimu ja julgeoleku» toimetaja Meelis Oidsalu. Foto: Mihkel Maripuu

Ameerika Ühendriikide administratsioon on hiljuti muutnud retoorikat NATO kaitstuse suhtes. Seda võib ühelt poolt pidada Joe Bideni administratsiooni meeleheitlikuks sammuks Ukraina abipaketi läbisurumisel, teisalt aga kasutas kaitseminister Lloyd Austin leksikat, mis peaks Balti riike riigikaitses veelgi tõsisemalt pingutama panema, kirjutab toimetaja Meelis Oidsalu.

Austin lausus 5. detsembril Ameerika Ühendriikide Kongressi ees esinedes, et kui seadusandjad ei kiida heaks vabariiklaste vastuseisu tõttu toppama jäänud järgmist ulatuslikku Ukraina abipaketti, «on väga tõenäoline», et see viib omakorda Ühendriikide vägede kokkupõrkeni Venemaaga, et kaitsta mõnda NATO liikmesriiki, keda Venemaa järgmisena rünnata otsustab. «Kui Putin võtab Ukraina, võtab ta järgmisena Moldova, Gruusia ja siis võib-olla ka Balti riigid.»

On lihtne seda Austini avaldust ignoreerida kui Joe Bideni administratsiooni meeleheitlikku retoorilist katset saada Ameerika abi Ukraina poole liikuma ja seeläbi ka Ühendriikide valimiste-eelne paakunud sisepoliitiline atmosfäär veidi elavamaks muuta. Ent julgeolekuvaldkonnas on teatud leksika ja retoorika, millega käiakse kaitseministri tasandil väga ettevaatlikult ringi, eriti kui tegemist on hiidriigi kabineti liikmega, kelle iga sõna jälgivad lisaks välismaisele meediale ka välisriikide valitsused.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles