ELBE METSATALU Klassijuhatajatasu peaks tulema riigilt sihteraldisena

Elbe Metsatalu
, Eesti Majandus- ja Ettevõtlusõpetajate Seltsi esimees
Copy
Tallinna parimate sekka valitud klassijuhatajad mõne aasta tagusel pidulikul üritusel.
Tallinna parimate sekka valitud klassijuhatajad mõne aasta tagusel pidulikul üritusel. Foto: Tallinna Haridusamet

Kui õpetaja nõustub klassijuhatajatööd tegema, kas siis põhitöö sees või lisakohustusena, tuleb kogu tema töö maht kaardistada ning arvestada, et kõik see mahuks nädala 35 töötunni sisse, leiab majandusõpetaja Elbe Metsatalu.

Ajas on muutunud nii klassijuhataja töö iseloom kui ka töö maht. Vaidlusi selle üle, kas õpetajatöö osaks on ka klassi juhatamine või on see pigem lisatöö, on peetud kogu aeg.

Kunagi kehtestas haridusminister nii klassijuhataja tööülesanded kui ka tasu selle eest. Näiteks võime 1995. aasta Riigi Teatajast lugeda toonase ministri Peeter Kreitzbergi soovitusi klassijuhataja tööle ja tasule. Ka siis peeti oluliseks kasvatustööd, klassikollektiivi kujundamist, turvalise õpikeskkonna ja üksteist toetavate töösuhete kujunemist. Kokku tuli klassijuhatajal täita 24 tööülesannet. Selle eest oli ette nähtud tasu 5–15 protsenti õpetaja ametipalgast. Juba siis tuli koolijuhtidel hakkama saada vähese lisarahaga ja enamasti kehtestati koolis kõigile ühesugune lisatasu klassijuhatamise eest, napp viis protsenti tollal kehtinud õpetaja alampalga määrast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles