MEELIS OIDSALU Ülirikas IT-mees mängib ÜROd

Meelis Oidsalu
, Fookuse «Võimu ja julgeoleku» toimetaja
Copy
Fookuse «Võimu ja julgeoleku» toimetaja Meelis Oidsalu
Fookuse «Võimu ja julgeoleku» toimetaja Meelis Oidsalu Foto: Mihkel Maripuu

Elon Musk võib olla maailma rikkaim mees, aga Ühendriikide valitsuse poliitkavalikutele Ukrainas tal otseselt tõendatud mõju pole olnud. Multimehe enda valikud on aga olnud üldjoontes Joe Bideni admnistratsiooni Ukraina-poliitikaga sarnased, kirjutab toimetaja Meelis Oidsalu.

Praegu ei ole tõsikindlalt teada, mis kannustas Elon Muski mullu piirama teatud piirkondades Ukraina kaitseväele tema ettevõtte SpaceX pakutavat Starlink-satelliitinterneti teenuse kasutamist ja kui palju sellega on seotud ettevõtja Hiina-sõltuvus. Ühendriikide valitsus ei näi Muski kahtlustavat salajases koostöös Venemaa või Hiinaga, seda hoolimata asjaolust, et Musk käis mullu oktoobris suhtlusplatvormil X välja venemeelse rahuplaani.

Tänavu mais külastas Musk Hiinat, kus kohtus sealse valitsuse liikmetega, sealhulgas välisministriga. 2019. aastal Shanghaisse rajatud Tesla tehasest sõltub tema praeguse ja tulevase rikkuse vaates palju. Muski rahuplaan ja Hiina-visiit ei takistanud Pentagonil hiljuti sõlmimast SpaceXiga 70 miljoni dollarilist lepingut sõjalise Starlinki välja töötamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles