RINGO RINGVEE Sotsiaalmeedia on radikaliseerumise kiirendi

Ringo Ringvee
, Sisekaitseakadeemia sisejulgeoleku instituudi teadur
Copy
Need moslemi aktivistid kannavad plakateid ja plakateid, mis nõuavad TikTok keelustamist. Teised aga soovivad seda sotsiaalmeediarakendust enda huvides ära kasutada.
Need moslemi aktivistid kannavad plakateid ja plakateid, mis nõuavad TikTok keelustamist. Teised aga soovivad seda sotsiaalmeediarakendust enda huvides ära kasutada. Foto: FAROOQ NAEEM/AFP/SCANPIX

Antisemiitlike intsidentide hulk on ka Eestis olnud alates 7. oktoobrist kasvutrendis. Kuid võidelda kaugete maade ja rahvaste eest nõnda, et siinsetel elanikel kaob turvatunne, ei tundu just kõige mõistlikum, kirjutab Sisekaitseakadeemia teadur Ringo Ringvee.

Eelmisel nädalal lendas tähelepanu keskpunkti kunagine maailma esiterrorist Osama bin Laden ja tema 2002. aastal kirjutatud «kiri ameeriklastele», milles ta loetleb põhjuseid, miks tema juhitud terroriorganisatsioon Al-Qaeda korraldas 11. septembril 2001 terroristlikud rünnakud Ameerika Ühendriikide vastu. Nagu TikTokis näha võis, olid selle kirja enda jaoks leidnud noored ameeriklased ja saanud sealt vastuse paljudele «seni vastamata küsimustele». Muidugi haakub praegune bin Ladeni hetkeline tähelend 7. oktoobril alguse saanud sõjaga terroristliku rühmituse Hamas ja Iisraeli riigi vahel ning Palestiina küsimusega.

Juba esimene põhjendus, miks Al-Qaeda ründas Ühendriike, on hetkel ajakajaline: «teie ründasite meid Palestiinas». Kogu kirja esimene pool on tavapärane islamistlik juudivaen, milles Iisraeli riigi loomist nähakse suurima kuriteona, mis tuleb maa pealt pühkida, ning kus ameeriklased on süüdi Iisraeli toetamises, sest neid juhivad omakorda juudid. Tõenäoliselt said TikTokis oma «virgumiselamust» kirjeldavad suure südame ja segaduses näoga noored kinnitust sellele, et USA on suurim keskkonna saastaja, aids on «ameerika saatanlik leiutis» ning ameeriklased järgivad inimeste tehtud seadusi, selle asemel et alluda jumalast antud šariaadiseadusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles