FOOKUS Urmas Reinsalu: mingit Ungari-agendat Keskerakonna, EKRE ja Isamaa valitsusel polnud (7)

Meelis Oidsalu
, Fookuse «Võimu ja julgeoleku» toimetaja
Copy
Kes on Urmas Reinsalu? Sellele küsimusele selgema vastuse saamiseks tuleb aru saada tema paari aasta tagusest vaimsest lähedusest autokraatiasse triivinud Ungariga.
Kes on Urmas Reinsalu? Sellele küsimusele selgema vastuse saamiseks tuleb aru saada tema paari aasta tagusest vaimsest lähedusest autokraatiasse triivinud Ungariga. Foto: Tairo Lutter

Eesti poliitikakommentaatoritel on oht jääda tööta, sest vaheda analüüsivõime ja väljendusoskusega Isamaa juht Urmas Reinsalu oskab hästi poliitilisi valikuid sõnastada ning seeläbi ühiskonna poliitilist õhkkonda kujundada. Välisministrina Jüri Ratase valitsuses (aprillist 2019 kuni jaanuarini 2021) osales ta ka toonase Euroopa õhustiku kujundamisel. Viktor Orbáni juhitud Ungari oli läinud Brüsseliga nugade peale ja Urmas Reinsalu aitas selle vastasseisu ajal madjarite valitsusjuhil tema nuga hoida.

Eesti peab Urmas Reinsalu sõnul oma kahepoolseid suhteid määratlema rangelt julgeolekuhuve silmas pidades, sellega põhjendab kümnendivahetusel välisministriks olnud poliitik ka omaaegset Ungari-lembust. Välisministrina pidi ta mõnikord pehmendama rahvuskonservatiivide teravaid väljaütlemisi teiste riikide kohta, samas kõnelesid poliitiku enda välispoliitilised valikud EKREga ühte keelt.

Teie poliitiline täht särab eredamalt kui kunagi varem, aga mõned küsimused teie Jüri Ratase valitsuse välisministrina töötamise ajast vajaksid praeguse sära taustal selgemaid vastuseid. Mul on hüpotees, et selles valitsuses oli kaitseminister Jüri Luik justkui sidur, kes pidi EKRE agenda julgeoleku- ja välispoliitikasse võimendumist ära hoidma. Teie välisministrina aga olite Luige vastand. 2020. aastal liitus Eesti Ameerika Ühendriikide asepresidendi Mike Pence’i juhitud usuvabaduse alliansiga. Teie ajal keelati Eesti saadikutel LGBT-liikumise toetamine sihtriikides. Vennastusite Ungari välisministri ja Fidesziga. Eesti keeldus ühinemast Emmanuel Macroni algatatud valeinfovastase programmiga, Prantsusmaa president ei külastanud 2020. aasta Balti tuuri ajal Eestit. Meie välispoliitikasse tekkis teie eestvedamisel selge uusparempoolne muster. Mida vastate sellisele väitele? Kas olete nõus?

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles