MEELIS OIDSALU Poliitikasse läinud ohvitseride trio trollib kaitseväge (4)

Meelis Oidsalu
, Fookuse «Võimu ja julgeoleku» toimetaja
Copy
Fookuse «Võimu ja julgeoleku» toimetaja Meelis Oidsalu.
Fookuse «Võimu ja julgeoleku» toimetaja Meelis Oidsalu. Foto: Mihkel Maripuu

Reservistidest poliitikud Meelis Kiili, Leo Kunnas ja Neeme Väli läkitasid eelmisel kuul kaitseväe poole väga ähmaseid, aga samas raskeid süüdistusi. Selline käitumine on osalt seotud kaitseväe juhataja peatse vahetumisega, teisalt on aga tegu poliitilist nähtavust otsiva räpase enesereklaamiga, leiab toimetaja Meelis Oidsalu.

Eestis on kaitseväe tsiviilkontrolliga lood halvasti. Mitte selles mõttes, et see ei toimiks. Vastupidi, selle valdkonnaga on nii hästi, et kaitseväge võib tsiviilkontrollimise sildi all ka lihtsalt tsiviiltrollida. Viimati tegid seda kindralmajorid reservis Meelis Kiili (Reformierakond) ja Neeme Väli (Isamaa, endine keskerakondlane) ning kolonelleitnant reservis Leo Kunnas (EKRE), kes 5. oktoobril avaldasid ERRi arvamusportaalis ühisartikli «On viimane aeg riigikaitse põhialused korrastada».

Mis eristab tsiviilkontrolli tsiviiltrollimisest? Tõsiseltvõetav tsiviilkontrolli akt peaks sisaldama falsifitseeritavaid, ümberlükatavaid väiteid, mis on varustatud tõenditega. Tsiviiltrollimise akti tunneb aga ära üldistest ja konkreetsemalt argumenteerimata hinnangutest, millele peaks tõsiseltvõetavust lisama ilukõneline paatos ja sekka pikitud targad tsitaadid sõjandusvaldkonna gurudelt. Kiili, Kunnase ja Väli artikkel – kaks esimest kuuluvad riigikogusse ja selle riigikaitsekomisjoni – esitab rea raskeid süüdistusi, aga väldib nimede kasutamist, seega võib neid pidada hinnanguks kogu kaitseväe peastaabile.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles