Peeter Koppel Kliimakriis pole ainus, mis toidu hinda ülespoole tõukab (5)

Peeter Koppel
, Fookuse «Raha ja majanduse» toimetaja
Copy
Peeter Koppel.
Peeter Koppel. Foto: Mihkel Maripuu/Postimees

Te hakkate edaspidi kuulma ja lugema üha rohkem sellest, kuidas kliimamuutus (või suisa kliimakriis) mõjutab ühe või teise kauba hinda. Ning nagu te ka kõrvalt loete, on ja saab olema sellel ka tugev tõepõhi all, kirjutab Fookuse «Raha ja majanduse» toimetaja Peeter Koppel.

Paraku võin ma kihla vedada, et kliimamuutuse kraesse spinnitakse kenasti ka kõik ülejäänud põhjused, miks toidu hind kerkib.

Miks? Sest see on mugav, lihtne ning see ilmselt ka kõlab usutavalt. Tegelikkuses loomulikult on olukord «veidi» mitmetahulisem. Nimelt on meil esiteks siiani suhteliselt selgelt inflatsiooniline keskkond, mis kipub kaasa vedama kõiki, sh toiduainete hindu. Samas domineeriv käsitlus inflatsiooni kohta on ikka veel selline, et see tuli «eikuskilt», või kui tuligi kuskilt, siis Kremlist. Aeg-ajalt ehk lajatatakse ka sellega, et toit on kallinenud, sest ettevõtted ja jaekauplejad on ahned!

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles