See, et mõned ettevõtjad ja poliitikud jätavad majanduskasvu eeldused ja kasvu piirid sujuvalt mainimata, ei tee Euroopa Liidu Rohepööret veel rohepesuks, rõhutab loodusteadlane Urmas Tartes Jüri Liiva «Suurt rohepesu käsiraamatut» lugedes ning soovitab Liiva raamatu «eeldusaineteks» Kaupo Vipi omi.

Raamatut läbivad võrdlused, kus erinevaid keskkonnateemadega arvestavaid ideid ja otsinguid võrreldakse hetkeolukorraga ühiskondlikus olemises. See on klassikaline eksitus, kus mõne tulevikku suunatud tehnoloogilise lahenduse täistsükli mõju suhestatakse üksnes hetkeseisuga. Näiteks eeldatakse, et taastuvenergiatehnoloogiaid ehitatakse ja jäädakse ehitama fossiilenergia arvelt.

Jah, esimene sellekohane seade ehitataksegi paratamatult (valdavalt) fossiilenergia abil. Ka esimene tuumajaam ehitati ja ehitatakse neid ka praegu fossiilenergia abil. Kuivõrd tuumaenergia tundub autorile väga meeldivat (meeldiks ka mulle, kui see kõik piisavalt kiiresti ja kestvalt lahendaks), siis tuumajaamade ehitamisel fossiilenergia tänane sisend autorit ei vaeva. Rääkimata fossiilenergia tugevast subsideerimisest, millega arvestamine muudaks rahavõrdlustabeleid omajagu.

Kommentaarid (11)
Copy