TANEL TAMMET E-valimiste usaldatavust on vaja tõsta (7)

Tanel Tammet
, Tallinna Tehnikaülikooli rakendusliku tehisintellekti professor
Copy
Mobiilse e-valimiste telefonirakenduse näidis.
Mobiilse e-valimiste telefonirakenduse näidis. Foto: Madis Veltman

Mitme argumendi tõttu on põhjust uskuda seniste e-valimiste ausust, kuid arvestades pingestunud maailma, on e-hääletamine liiga kergesti rünnatav, kirjutab Tallinna Tehnikaülikooli rakendusliku tehisintellekti professor Tanel Tammet.

Diskussioon e-valimiste ümber ärkab reeglina kohe peale riigikogu valimisi ja seejärel enamasti uinub. Sel sügisel on aga ilmunud üsna mitu e-valimiste suhtes kriitilist artiklit ning diskussioon ei ole vaibunud: kevadine e-hääletamise osalus jõudis üle märgilise 50 protsendi piiri, valitsus koostab eelnõud e-valimiste korralduse täpsemaks reguleerimiseks ja – hooga lisaks – mobiiliga valimise võimaldamiseks. Viimase vastu on omakorda vabariigi valimiskomisjon sõna võtnud.

Valimised kaotanud EKRE on tugevalt e-valimiste vastu. Küsitlused kinnitavad, et EKRE toetajad jagavad juhtide skepsist. Riigikogu liige Varro Vooglaid küsib õiguskantslerilt: «Esiteks tuleks lõpetada mitte kusagil maailmas sellisena kasutatavad e-valimised, mis ei ole põhimõtteliselt jälgitavad ega kontrollitavad ning mis tekitavad möödapääsmatu umbusu valimiste aususe ja seega ka valimiste pinnalt kujunenud riigivõimu teostamise konstellatsiooni legitiimsuse suhtes.»

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles