KEN-MARTI VAHER Euroopa Liit kehtestab tsensuuri kiiremini, kui oskame märgata (6)

Ken-Marti Vaher
, endine justiits- ja siseminister
Copy
Digitaalteenuste seaduse (DSA) kohaselt peavad Euroopa veebikasutajaid teenindavad ettevõtted vastama rangetele standarditele manipuleerivate algoritmide, desinformatsiooni ja muu veebi kahjustamise vastu. Vastasel korral ähvardavad neid ülisuured trahvid.
Digitaalteenuste seaduse (DSA) kohaselt peavad Euroopa veebikasutajaid teenindavad ettevõtted vastama rangetele standarditele manipuleerivate algoritmide, desinformatsiooni ja muu veebi kahjustamise vastu. Vastasel korral ähvardavad neid ülisuured trahvid. Foto: Sascha Steinach/Imago Images/Scanpix

Eestis võimul oleva salga püüdlus suruda parlamendis läbi vihakõneseadus teeb ukse lahti säärasele tsensuuri ja enesetsensuuri laiendamisele, mida näeme juba mitmes Euroopa riigis, kirjutab endine tipp-poliitik Ken-Marti Vaher (Isamaa).

Võrdlemisi vaikselt kehtima hakanud Euroopa Liidu digiteenuste määruse (Digital Services Act, DSA) mõju sõnavabadusele Euroopas saab olema muserdav. DSA on justkui alasi, millel lebavale sõnavabadusele antakse vihakõneseaduste vasaraga üha tugevamaid hoope. Ja nii ei karastu mitte teras, vaid võimu autoritaarsem haare.

Paljud teavad, et totalitaarsed režiimid nagu Hiina, Venemaa jt käivad oma kodanike mõtte- ja sõnavabadusega ringi nagu kaltsuga. Kahjuks on aga vaba sõna jäämas üha rohkem jalgu osale ELi nomenklatuurist, kes on nihutanud ühenduse õigusraamistikku sõna- ja mõtteroimade karistamise suunas. EL on muutumas vähem sallivaks arvamuste suhtes, mis ei lange kokku ametliku liiniga. Seda said tunda paljud teadlased, arstid ja ajakirjanikud koroonakriisi ajal ning see suundumus on süvenenud näiteks kliimamuutuste, migratsiooni ja nn vähemustega seonduvalt juba pikemat aega.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles