MIHKEL KUNNUS Parem kolm hipsterit Teslas kui 30 maaperet Passatis! (8)

Mihkel Kunnus
, Fookuse «Inimese ja looduse» toimetaja
Copy
Vana Volkswagen Passati mahtuniversaal on eriti maainimeste seas väga hinnatud auto, aga vahel ka kohaliku tähtsusega kultuurikonfliktide allikas.
Vana Volkswagen Passati mahtuniversaal on eriti maainimeste seas väga hinnatud auto, aga vahel ka kohaliku tähtsusega kultuurikonfliktide allikas. Foto: Kärt Kunnus

Väike muutus maakasutuse, maakasutuse muutuse ja metsanduse ehk LULUCFi sektoris oleks kliima- ja keskkonnaprobleemide leevendamisel märksa olulisema kaaluga kui suur muutus autopargis, kirjutab toimetaja Mihkel Kunnus.

Hetkel on hästi aktuaalne autode maksustamine. Et kuidas ja milleks. Üks õigustus, mis selles arutelus vilksatab, apelleerib keskkonnasäästlikkusele. Palju – ja põhjusega! – vaieldakse sellegi üle, kas keskkonnasõbralikum on elektri- või sisepõlemismootoriga auto. Ja see on päriselt keeruline, sest olulisi tegureid on nii palju.

Selge on see, et kui kogu maailma praegune – saati kasvav! – autopark püüda välja vahetada elektriautode vastu, siis esiteks see ei õnnestuks ja teiseks oleks see ürituski keskkonnale täiesti laastav. Sest vajaminev metallide hulk eeldaks tohututes kogustes uute kaevanduste rajamist, mis aga songiks üles väga palju ökosüsteeme. Pealegi on maagid aina lahjemad ja neist metallide eraldamiseks kuluv energia kasvab sellega eksponentsiaalselt. Ning keskkonda säästvat energiatootmist napib selletagi.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles