Fookus Valvsate võlakirjahaide tagasitulek (1)

Peeter Koppel
, Fookuse «Raha ja majanduse» toimetaja
Copy
Peeter Koppel.
Peeter Koppel. Foto: Mihkel Maripuu/Postimees

Keskpankade mastaapsete, plaanimajanduslike tunnustega päästeoperatsioonide järel on tekkinud võime raha hinda mõjutada ka turul/turuosalistel, kirjutab Fookuse «Raha ja majanduse» toimetaja Peeter Koppel.

Kõik me teame (sageli tunneme omal nahal), et suured keskpangad liigutavad inflatsiooniga võitlemiseks praegu oma suunavaid intressimäärasid kõrgemale. Aga juhtunud on veel midagi. Nimelt olukorras, kus rahatrükiajastu on (ehk) läbi saanud ja keskpangad on käivitanud rahatrükile vastupidise protsessi ehk hakkavad oma bilansimahtu vähendama, ei ole nad enam ainsad, kel raha hinna üle otsustamisel mingit kaalu on.

Nimelt, uskuge või mitte, kuid keskpankade mastaapsete, plaanimajanduslike tunnustega päästeoperatsioonide järel on tekkinud võime raha hinda mõjutada ka turul/turuosalistel. Täpsemalt oleme jõudnud olukorda, kus turg saadab riikidele selge signaali, mille sisu on: «Kuulge, teie võlakoorem on liiga suur, teie riskid on kasvanud, inflatsioon on kõrge – me nüüd tahaks teie käest seetõttu saada kõrgemat intressi.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles