MEELIS OIDSALU Julgeolekumaksu abil otsitakse õigustust avaliku sektori kulude kasvuks (1)

Meelis Oidsalu
, Fookuse «Võimu ja julgeoleku» toimetaja
Copy
Fookuse «Võimu ja julgeoleku» toimetaja Meelis Oidsalu.
Fookuse «Võimu ja julgeoleku» toimetaja Meelis Oidsalu. Foto: Mihkel Maripuu

Aasta tagasi naersid oravad sotside juhi Lauri Läänemetsa ettepaneku riigikaitsemaksu kehtestamiseks välja, nüüd aga räägitakse valitsuses julgeolekumaksust kui juba otsustatud asjast. Maksuga seotud rahalised kogumiseesmärgid, maksuliigid ja sihtotstarve on aga endiselt selgusetud. Toimetaja Meelis Oidsalu arvates ilmestab julgeolekumaksu ettepanek valitsuse maksupoliitika kujundamise viise.

Riigikogu valimiste eel ja järel tegi maksude tõstmise vajadusest juttu vaid üks vastutustundlik erakond – need olid sotsiaaldemokraadid. SDE esimees Lauri Läänemets käis aasta tagasi enne Vihula mõisas toimunud järjekordseid riigieelarve strateegia läbirääkimisi välja ka idee riigikaitsemaksust, lisaks soovitas ta võtta ka riigikaitselaenu.

Ajutise riigikaitsemaksu suurus eraisikule pidi Läänemetsa idee kohaselt olema üks protsent tuludelt, nii palgalt kui ka näiteks dividendidelt või üüritulult. Ajutise riigikaitsemaksu suurus ettevõtetele pidi olema kaks protsenti kasumist, et raskel ajal kahjumisse sattunud ettevõtted seda maksma ei peaks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles