ANALÜÜS Valimiste korraldus peab jääma sõltumatuks (13)

Martin Ehala
, Fookuse «Ühiskond ja inimene» toimetaja
Copy
Riigi valimisteenistuses hävitati kohaliku omavalitsuse volikogu valimiste e-hääled.
Riigi valimisteenistuses hävitati kohaliku omavalitsuse volikogu valimiste e-hääled. Foto: Remo Tõnismäe

Justiitsministeerium on ette valmistanud valimisseaduse muutmise eelnõu, mis annaks valitsusele õiguse kehtestada e-hääletuse reegleid. Ekspertide hinnangul pole see hea mõte.

Eesti valimisseadus on täpne ja üksikasjalik selles osas, kuidas korraldatakse traditsiooniline paberil hääletamine. Jooksvalt reegleid muuta ei ole võimalik.

Valimisi viivad läbi valimisteenistus (mis on riigikogu kantselei osakond) ja teised valimiste korraldajad (jaoskonnakomisjonid, häältelugemise komisjonid). Vabariigi valimiskomisjoni ülesanne on kontrollida, et valimised oleks vabad, üldised, ühetaolised ja otsesed, ning selgitada välja valimistulemused.

Teisiti on lood e-hääletusega. Selle reeglid ei ole seadusse kirjutatud, need kehtestab vabariigi valimiskomisjon oma otsusega. Valimiskomisjon on kõrgetasemeline ekspertkogu, mille liikmeid nimetavad ametisse riigikohtu esimees, õiguskantsler, riigikontrolör, peaprokurör jt oluliste institutsioonide juhid. Valimiskomisjon on erapooletu ja selle liikmed ei tohi mingil viisil valimisagitatsioonis osaleda.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles