FOOKUS Vabariigi valimiskomisjoni esimees: e-hääletust ei tohi panna sõltuma valitsuse suvast (7)

Martin Ehala
, Fookuse «Ühiskond ja inimene» toimetaja
Copy
Vabariigi valimiskomisjoni esimehe Oliver Kase põhitöö on Tallinna ringkonnakohtu kohtuniku amet.
Vabariigi valimiskomisjoni esimehe Oliver Kase põhitöö on Tallinna ringkonnakohtu kohtuniku amet. Foto: Tairo Lutter

Eesti e-valimiste reeglid kehtestab seaduse järgi vabariigi valimiskomisjon oma otsusega. Riigikohus on ette heitnud, et e-valimiste reeglistik «on tugevalt kaldu seadusest alamal seisvate aktide poole». Justiitsministeerium on nüüd ette valmistanud valimisseaduse muutmise eelnõu, mille järgi läheks reeglite sätestamine valitsuse pädevusse.

Vabariigi valimiskomisjon analüüsis eelnõu ning andis sellele põhjaliku ja üsna kriitilise tagasiside. Komisjoni esimees Oliver Kask selgitas plaanitud muudatuste võimalikku mõju täpsemalt.

Mida tooks kaasa muudatus, kui e-valimise reeglite kehtestamine anda valitsuse otsustuspädevusse?

Kui valitsusele anda õigus kehtestada määrusega valimiste tehnilisi tingimusi, võivad need hakata muutuma valitsuse vahetuse taktis ja sõltuvalt valitsust moodustavatest erakondadest muutuda väga järsult, sõltuvalt valitsuserakondade suhtumisest elektroonilisse hääletamisse. See kahjustaks märkimisväärselt usku ausatesse valimistesse.

Riigikohus nägi probleemi selles, et e-hääletamise üksikasjad ei ole seaduses piisavalt kirjas. Seaduse kehtestamine eeldab kõigi parlamendierakondade kaasamist ja arutelu, millel avalikkus hoiab silma peal. Valitsuse määruse kehtestamine võib seevastu käia väga kiiresti ja avalikust arutelust mööda minnes.

Opositsioonile ei jää sel juhul muid võimalusi peale riigikogu infotunnis küsimuste esitamise, aga hääletamises nad osaleda ei saa. Riigikohtu soovitus reguleerida elektroonilise hääletamise tehnilisi nõudeid enam õigustloova aktiga on seepärast paremini saavutatav, kui osa praegu vabariigi valimiskomisjoni otsusega määratletud elektroonilise hääletamise tehnilisi nõudeid määratakse kindlaks seadusega. Need tingimused, mis sõltuvad infotehnoloogia arengust ja võimalustest ja mille muutmine peaks toimuma kiiresti, võiks jätkuvalt, nagu seni, määrata kindlaks vabariigi valimiskomisjon. Nii on võimalik tagada, et valimisi viiakse läbi kooskõlas võrdsuse ja valimiste vabaduse põhimõttega.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles