FOOKUS Kas perekond laguneb lõplikult? (6)

Martin Ehala
, Fookuse «Ühiskond ja inimene» toimetaja
Copy
Lõuna-Saksamaa suurlinnas Münchenis leidub jalakäijatele mõeldud valgusfoore, mille tuled vastavalt lesbi- ja geimotiividega.
Lõuna-Saksamaa suurlinnas Münchenis leidub jalakäijatele mõeldud valgusfoore, mille tuled vastavalt lesbi- ja geimotiividega. Foto: Wolfgang Maria Weber/Imago Images

Postimees uuris Stockholmi Ülikooli demograafiakeskuse ja Tallinna Ülikooli juures asuva Eesti demograafia keskuse teadurilt Mark Gortfelderilt ning perepoliitika eksperdilt Lea Danilson-Järgilt (Isamaa), milline on pilt pereuuringute andmete põhjal ja millised võiksid olla järelmid perepoliitikale.

Heterofatalism on viimastel aastatel tekkinud mõiste, mis väljendab inimese sisemist piinlikkustunnet, et ta tunneb tõmmet vastassoo poole, koos veendumusega, et heteroseksuaalsed suhted kahjustavad mõlemat osapoolt. Kui lood on nii, siis lähikümnendil võib sellel ilmselt olla mõju ka pereloomise trendidele.

Feministeeriumi huvikaitsja Elise Rohtmets analüüsib nähtust Vikerkaare augustinumbri artiklis «Feministlik perepoliitika kui heterofatalismi leevendus» ja jõuab järeldusele, et üks heterofatalismi juurpõhjusi on sündimust taotlev perepoliitika ning see tuleks üle vaadata (mida valitsus tegelikult juba ongi suuresti teinud).

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles