MARIKA KIRCH Sotsioloogia on ikka ideoloogile pinnuks silmas (18)

Marika Kirch
, sotsioloog
Copy
Nõukogude ajal oli malevas käimine väga populaarne. EÕMi ‘76 parimate rühmade kokkutulek Järveotsal.
Nõukogude ajal oli malevas käimine väga populaarne. EÕMi ‘76 parimate rühmade kokkutulek Järveotsal. Foto: Eesti Õpilasmalev

Kui võimuringkondadele ei meeldi uuringud, mis peegeldavad tegelikkust, siis on kõige lihtsam uurimist takistada või asi hoopis kinni keerata, kirjutab 40 aastat tagasi võimude silmis lubamatu õpilasmaleva uuringu koostamisel osalenud sotsioloog Marika Kirch.

Sotsioloogilisi küsitlusi on tehtud meil pikka aega, isegi Nõukogude ajal. Tol ajal kavandati uuringuid teadusasutustes ja viidi läbi enamasti kas statistikaameti poolt või teadlaste oma jõududega. Loomulikult olid teadusasutused üldiselt ideoloogiliselt kontrollitud. Andmete kogumine organiseeriti tavaliselt tudengite abil. Küsitlusfirmasid ei olnud.

Mitmeid kordi on meenutatud 1980. aasta sügisel Tallinnas toimunud koolinoorte rahutusi, mis said alguse peale jalgpallimatši Kadrioru staadionil. Sellest sündmusest alguse saanud koolilaste aktiivsuse mõningane tõus ja meelsuse kontrollimatus tegi parteilise ideoloogiatöö eest vastutajad üsna närviliseks.

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles