MEELIS OIDSALU Ametniku siirus meeldib lugejale

Meelis Oidsalu
, Fookuse «Võimu ja julgeoleku» toimetaja
Copy
Fookuse «Võimu ja julgeoleku» toimetaja Meelis Oidsalu.
Fookuse «Võimu ja julgeoleku» toimetaja Meelis Oidsalu. Foto: Mihkel Maripuu

Aasta esimeses pooles tõusid «Võimu ja julgeoleku» põhiteemaks julgeolekuasutuste tegevus, valimistel antud riigikaitselubaduste täitmine ning Eesti ametnike vildakas suhtumine põhiõiguste kaitsesse. Ülevaate lõppevast poolaastast annab toimetaja Meelis Oidsalu.

Fookuse «Võimu ja julgeoleku» möödunud poolaasta loetavaimaks looks osutus Poola mõttekoja teaduri Marcin A. Piotrowski väga põhjalik ja detailne ülevaade Ukrainale relvastusabi andmise võimalustest. Pikemal raportil põhinenud artikkel on hea näide sellest, kuidas mõttekojad saavad pakkuda õigeaegset avalikele allikatele tuginevat infot, mis ei jää kuidagi alla luureasutuste pakutavale.

Piotrowski tekst ületab keskmist luureraportit nii sisukuse kui ka vormistuse poolest. Kriiside ja sõdade ajal ongi ajakirjandusel ja mõttekodadel selge roll valitsejate informeerimisel-nõustamisel. Valdav osa otsuste tegemiseks vajalikust infost tuleb avalikest allikatest ja väljaspoolt luurekogukonda. See ei tee luuret ebavajalikuks, küll aga paneb luureasutused surve alla oma infokogumise tsüklit kiirendada ning allikate arvu laiendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles