ALEKSEI LOTMAN Loodus on kallis. Aga mitte rahalises mõttes (3)

Aleksei Lotman
, looduskaitsja
Copy
Nii demograafilised, majanduslikud kui ka rohepöördelised prognoosid ennustavad autostumise vähenemist, ometi ehitatakse teid aina laiemaks. See on kallis, kahjustab loodust ja raiskab taastumatuid maavarasid. Pildil mullune mastaapne tee-ehitus Järvamaal Võõbu-Mäo lõigul.
Nii demograafilised, majanduslikud kui ka rohepöördelised prognoosid ennustavad autostumise vähenemist, ometi ehitatakse teid aina laiemaks. See on kallis, kahjustab loodust ja raiskab taastumatuid maavarasid. Pildil mullune mastaapne tee-ehitus Järvamaal Võõbu-Mäo lõigul. Foto: Dmitri Kotjuh/Järva Teataja

Õige tihti üritatakse jätta muljet, nagu läheks looduse kaitsmine rahvale rahaliselt kalliks. Selle või tolle kaitse korraldamiseks vajaliku abinõu kulusid vaadatakse luubiga, kellegi väidetavalt saamata jäänut lausa mikroskoobiga, kuid loodust kahjustavate ja küsitava väärtusega megaprojektide kulusid näidatakse läbi tagurpidi pikksilma, kirjutab looduskaitsja Aleksei Lotman.

Euroopa Liidu olulisim looduskaitsealgatus enam kui 30 aasta jooksul – looduse taastamise määruse eelnõu – liigub seadusandlikus protsessis üle kivide ja kändude. Nii Euroopa Liidu Nõukogus kui Euroopa Parlamendis on sellele õige kurja vastasseisu. Eesti on õnneks olnud pigem mõistlike liikmesriikide seas ning on keskkonnanõukogus toetanud eelnõu ja esitanud sellele ka üsna konstruktiivseid parandusettepanekuid.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles