MARKO KAASIK ⟩ Sõja ja kriiside ajal vajame uut uimastipoliitikat (3)

Marko Kaasik
, Erakond Eestimaa Rohelised kaasjuht
Copy
Punast kärbseseent võib ehk nimetada meie laiuskraadi psühhedeelikumiks.
Punast kärbseseent võib ehk nimetada meie laiuskraadi psühhedeelikumiks. Foto: Sulamith Sallmann/via www.imago-images.de

Adekvaatne uimastipoliitika peaks olema kriisiajastu osa, mitte aga ootama paremaid päevi, sest see annab väga olulise osa rahva vaimsest tervisest, selgitab erakonna Eestimaa Rohelised kaasjuht Marko Kaasik.

Ühiskond vajab suhtumise muutust teadvusseisundit muutvatesse ainetesse ja nende tarvitajatesse: tuleb aidata neid, kes on hädas, ja jätta rahule need, kes ei ole. Abistav ja eristav lähenemine ei ole ülirikaste riikide privileeg: viimaste aastate andmeil Eestist veidi vaesem Portugal on praktiseerinud seda järjekindlalt ja vähendanud ohtlike ainete tarbimist. Selle poliitika algatanud endine peaminister António Guterres, kes soovitab mõistvat ja inimõigusi austavat uimastipoliitikat kogu maailmale, on nüüd ÜRO peasekretär.

Uue poliitika esimene pool, «aidata neid, kes on hädas», on mõnevõrra lihtsam. Mitte vajalike teadmiste ega rahaliste kulutuste mõttes, vaid selle poolest, et ühiskond on selle kontseptsiooni juba peaaegu omaks võtnud.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles