SILVER SILLAK, MARIS PEDAJA ⟩ Rohepöördest peab saama maine- ja moeküsimus (1)

Copy
Majade kvartalis on renoveerimine nakatavalt inspireeriv, üks teeb otsa lahti ja teised tulevad järele.
Majade kvartalis on renoveerimine nakatavalt inspireeriv, üks teeb otsa lahti ja teised tulevad järele. Foto: Margus Ansu

Rohepöörde kontekstis on piirkondlikud algatused ja kukesammud kriitilise tähtsusega, et luua eeskujusid naabritele ning nihutada piire selle suhtes, mis tundub üldse võimalik, kirjutavad Eesti Rohelise Liikumise huvikaitseeksperdid Silver Sillak ja Maris Pedaja.

Euroopa Liidu roheleppe edu sõltub otseselt süsinikuintensiivsete kaevanduspiirkondade dekarboniseerimise tempost. Meil tähendaks see Ida-Virumaa kaevanduste sulgemist ja põlevkiviajastu lõppu, mistõttu on arusaadav, et sellega seonduvad probleemid on tõusnud kohaliku rohepöördetemaatika arutelude keskmesse.

Oluline väljakutse seisneb fossiilsektoris hõivatud tööliste siirde toetamises ja uute töökohtade loomises, mille tarbeks on Euroopa Komisjon loonud Õiglase Ülemineku Fondi. Ida-Virumaa ambitsioon on aga suurem, sest äsja valminud arengustrateegias on kokku lepitud, et maakonnast võiks saada kogu rohepöörde eestvedaja Eestis. Looduse hoidmine ja taastamine, lagunevate hoonete renoveerimine ning puhta energia tootmine ja tarbimine on mõned näited jõupingutustest, mis soodustaksid selle eesmärgi saavutamist ja Ida-Virumaa õitsengut pärast põlevkiviajastu lõppu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles