MAA JA RAHVAS Lauri Vahtre: Metsavenna jõulud (1)

Lauri Vahtre
, toimetaja
Copy
Ajaloolane Lauri Vahtre.
Ajaloolane Lauri Vahtre. Foto: Sander Ilvest

Nursipalu on praegu kõneks ebameeldival põhjusel – kaitsevägi vajab suuremat harjutusvälja, aga see nõuab ohvriks nii mõnegi talu. Kui keegi mingit imeväärset kompromissi välja ei mõtle, mis toidaks hundid ilma lambaid veristamata. Ent kui paljud teavad, et 77 aastat tagasi peeti keset praegust polügooni talvises metsas maha ka üks päris lahing?

Tegemist oli metsavendade nn Nursi ehk Lükka punkri (asus Keretu soos) hävitamisega 1945. aasta detsembri lõpus NKVD vägede poolt. Lahingus hukkus üheksa metsavenda, kahel õnnestus imekombel pääseda. Punkri hävitamine oli tõsine löök, sest sellest oli Hauka grupi liikmete Harald Keemi ja Viktor Lukki juhtimisel kujunenud arvestatav metsavendluse keskus, millel olid sidemed paljude vastupanugruppide ja isamaaliselt meelestatud Võru koolinoortega.

Metsavendlusest on meie ajaloomällu jäänud kurb, aga ühtlasi uhke ja liigutav lehekülg. Erinevalt kunagistest kaabakatest, kelle rahvasuu tagantjärele heade hulgast välja arvas. Metsavendade osaks oli jääda mällu mõnevõrra romantiseerituna, umbes nagu Türgi võimu vastu sõdinud Ungari haidukid (ehkki «hajduk» tähendab röövlit). Mälu lihtsalt töötab nii.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles