MAA JA RAHVAS ⟩ Lauri Vahtre: Aeg esivanematele aru anda (2)

Lauri Vahtre
, toimetaja
Copy
Lauri Vahtre.
Lauri Vahtre. Foto: Sander Ilvest

Täna on õhk on täis hingekesi, kes tulevad külastama kodu ning lähedasi. Raske on leida kujundit, mis iseloomustaks aegade sidet ja kultuuri järjepidevust paremini kui see ürgvana uskumus, kirjutab Fookuse toimetaja Lauri Vahtre. 

Rahvakalendrit saatvad usud ja kombed on sündinud suuresti loodusvaatlusest. Ka meie hingedepäev või tegelikult kogu hingedeaeg, mille päris täpset algallikat ei teagi, toetub loodusele: öeldakse, et õhk on hingekesi täis, aga nõnda see tõesti näibki, sest novembri alguses on ilm enam-vähem alati udune. Hingedeaja udu peale võib umbes sama kindel olla kui talvise lume peale. Mitte raudkindlalt, aga siiski.

Et hingekesed saaksid koju tulla, peavad järeltulijad elama sealsamas, kus elasid lahkunud. Ennevanasti enamasti elasidki. Ka Oru Pearule (mäletate, selline tegelane oli «Tões ja õiguses») oli kangesti oluline, et tema sugu Vargamäel ikka edasi kestaks. Inimesed ei olnud ehk nii paiksed, kui tänapäeval arvatakse, kuid tunduvalt paiksemad kui tänapäeval. Tänapäeval surevad õige vähesed samas majas, kus nad sündisid.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles