Vladimir Putini ümber koondatud Venemaa võimueliit on üsna mitmekesine ja see mitmekesisus panustab Kremli režiimi stabiilsusesse. Vene eliit on seni tegutsenud eliidisisese rahu säilitamise põhimõttel, «ressursidieedi» tingimustes aga ellujäämisinstinktid ja sellega ka konkurents ladvikus teravnevad, kirjutab Prantsuse sõltumatu mõttekoja IFRI analüütik Régis Genté, kes hiljuti avaldas ka vastavasisulise raporti.

Vaatamata enneolematutele sanktsioonidele, mis kehtestati Venemaa vastu pärast Vladimir Putini 24. veebruaril 2022 tehtud otsust tungida Ukrainasse, ei ole ükski Venemaa valitsevate ringkondade kõrge esindaja üle jooksnud.

Majandusringkonnad näitavad samasugust lojaalsust. Senist vaikimist seletatakse eelkõige Venemaa presidendi kujundatud poliitilise süsteemi autoritaarse iseloomuga. Putini süsteemi võimsus ja vastupidavus on tingitud eelkõige selle kleptokraatlikust olemusest ja «kaasavast» iseloomust: sellesse on integreeritud erinevad ringkonnad, mõnikord ka konkurendid, kes õitsevad tingimusel, et aitavad kaasa režiimi püsimisele.

Kommentaarid
Copy