MAA JA RAHVAS Lauri Vahtre: Kas vanad eestlased ajasid habet? (11)

Lauri Vahtre
, toimetaja
Copy
Lauri Vahtre.
Lauri Vahtre. Foto: Sander Ilvest

Kunagi pani imestama, nüüd pigem muigama rea ajaloolaste visadus eesti rahva olematuse tõestamisel. Tänapäeval ehk on olemas, sest keegi konstrueeris ta, kuid 13. sajandil kindlasti mitte. Väite tõenduseks pole aga kunagi toodud mingeid argumente, kirjutab Maa ja rahva toimetaja Lauri Vahtre.

Mõnikord üksnes viidatakse ebamääraselt marksistlikule postulaadile, et rahvused tekkisid 19. sajandil ja siis peamiselt tänu raudteedele ja muidugi konstrueerijaile. Teine asjaolu, mida esile tuuakse, on Eesti maakondade omavahelised verevalamised muistse vabadusvõitluse lõppetapil. Viimasest oli suures artiklis juttu, see ei näita mingil juhul rahva olematust – siis tuleks eestlased ka II maailmasõja ajal olematuks kuulutada –, esimene ei taba aga märki. Uusaegsed rahvused sündisid tõesti suhteliselt hiljuti (ehkki varem kui 19. sajandil, Marx lihtsalt üldistas sakslaste ajalookäiku), kuid eestlaste puhul ei olegi keegi rääkinud uusaegsest rahvusest.

Pole väidetud, et nad korraldasid muinaslaulupidusid või kirjutasid muinasisamaalist luulet. Kuid «rahvad» olid 13. sajandil maailmas olemas, nii nagu ka aastatuhandeid enne seda, ja seega pole ka eestlaste olemasolu mingi rahvusromantiline luul, vaid täiesti arukas seletus olemasolevatele arheoloogilistele ja kirjalikele allikatele.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles