VÕIM JA JULGEOLEK ⟩ Meelis Oidsalu: kaitsekommunikatsioonis on proportsioonitaju paigast ära (3)

Meelis Oidsalu
, Fookuse Võimu ja julgeoleku toimetaja
Copy
Laskeulatus on oluline kaitsevõime näitaja. Eestile soetatavate HIMARSite abiga kasvab see seniselt 40 kilomeetrilt laskemoonast sõltuvalt 80–300 kilomeetrini. Ameerika Ühendriikide armee elavtuleharjutus Alaskal.
Laskeulatus on oluline kaitsevõime näitaja. Eestile soetatavate HIMARSite abiga kasvab see seniselt 40 kilomeetrilt laskemoonast sõltuvalt 80–300 kilomeetrini. Ameerika Ühendriikide armee elavtuleharjutus Alaskal. Foto: Senior Airman Beaux Hebert/U.S. Air Force

Käimasolev sõda Ukrainas ja eriti Venemaa jaoks hävituslik ebaadekvaatne sõjaline enesetaju on rõhutanud spartaliku aususe väärtust kaitsearutelus. Ka Eesti riigikaitse rahastatuse ja kaitsevõime kommunikatsioonis on ilmnenud liialdusi, millest tasub olla teadlik, leiab toimetaja Meelis Oidsalu.

Kaitseväe suutlikkust ajas mõõdetakse lahingupäevades, ehk selles, kui mitu päeva konkreetse riigi sõjavägi suudab lahingut pidada. Veel kümnend tagasi oli see näitaja Eesti kaitseväel üks-kaks päeva. Vahepealsete investeeringutega lahinguvarudesse on see omajagu tõusnud, Eesti on olnud siin teenäitaja, ning praegugi on NATO liikmete seas riike, kus see näitaja pole oluliselt parem Eesti 10 aasta tagusest tasemest.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles