VÕIM JA JULGEOLEK ⟩ Johanna Vallistu: andmekaitse sasipundar soosib huupi salastamist

Johanna Vallistu
, Arenguseire Keskuse ekspert
Copy
Infoasümmeetria on olnud religioossete organisatsioonide peamine võimuallikas: püha «saladus» on kättesaadav vaid vaimse sfääri valitsejatele-preestritele. Eesti riigis on info kättesaadavus põhiõigus ning selle tagamiseks peab riik veel tublisti pingutama.
Infoasümmeetria on olnud religioossete organisatsioonide peamine võimuallikas: püha «saladus» on kättesaadav vaid vaimse sfääri valitsejatele-preestritele. Eesti riigis on info kättesaadavus põhiõigus ning selle tagamiseks peab riik veel tublisti pingutama. Foto: Marko Saarm/Sakala

Riigi kogutud andmed peaksid võimaldama paremaid otsuseid ja läbipaistvamat riigivalitsemist. Tegelikkuses loob üha keerukam andmekaitseõigus koos kasvava andmehulgaga ametnike jaoks sasipuntra, mis on hakanud takistama andmete kasutamist ja ligipääsetavust, kirjutab Arenguseire Keskuse ekspert Johanna Vallistu.

Arenguseire Keskuse tellitud ja advokaadibüroo Triniti läbi viidud analüüsist selgus, et andmete potentsiaalsetel kasutajatel – näiteks ajakirjanikel, ettevõtetel, teadlastel – on riigile mitmeid etteheiteid: andmete ligipääsule seatakse piirangud, kuid nende põhjendamisel jäädakse hätta; andmed on kehvasti leitavad; andmete ligipääsetavuse regulatsioon on ebaselge; andmepäringuid täidetakse aeglaselt; avaandmete portaalis on probleeme nii andmete tehnilise poole kui ka kvaliteediga. Jääb mulje, et avaliku teabe kasutamine on aasta-aastalt piiratum.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles