INIMENE JA LOODUS ⟩ Mihkel Kunnus: meil pole majanduskriis, vaid languse algus (3)

Mihkel Kunnus
, Fookuse Inimese ja looduse toimetaja
Copy
Käraja «tuleVAeg» Kaupo Vipi isatalus Sõrve sääres 2014. aastal. Pildil Mihkel Kunnus, Kaupo Vipp ja Henri Laupmaa.
Käraja «tuleVAeg» Kaupo Vipi isatalus Sõrve sääres 2014. aastal. Pildil Mihkel Kunnus, Kaupo Vipp ja Henri Laupmaa. Foto: Erakogu

Kaupo Vipi «Globaalpohmelus» (2012) avab sügavuti ja eestikeelsena ühtede kaante vahel tänapäeva ühe olulisima teema – odava ja sobiva energiaallika kokkukuivamise. Ikka progressi ja rohkemaid hüvesid tõotanud Loodusteadus kuulutab äkitselt elukvaliteedi paratamatut ja järsku langust, võtab Fookuse «Inimese ja looduse» toimetaja Mihkel Kunnus kokku tööstustsivilisatsiooni arenguloogikast rääkiva ülevaateteose.

Praegune tööstustsivilisatsioon kui komplekssüsteem ei saa enam samamoodi jätkata, sest see on jõudnud oma termodünaamiliste piirideni, teisisõnu: majanduskasvu ei saa taastada, sest tehniliselt pole võimalik säilitada selle materiaalset põhieeldust ehk piisava energiakasumlikkusega energiasisendi kasvu. Pangad ja riigid võivad võimelda palju tahavad, trükkida juurde mõõtühikuid (raha) või jagada olemasolevat ümber lootusele panustades (laenamine), aga käes on hetk, kus enam ei saa paisuda energiaallikas, kust energia ammutamiseks kuluvad džaulid annaksid piisavalt suure kuhjaga džaule tagasi.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles