RAHA JA MAJANDUS ⟩ Sebastián Katz, Eduardo Levy Yeyati: stabiilse krüptoraha paradoks

Copy
Bitcoin langes nädalavahetusel alla 20 000 dollari taseme, olles nüüdseks kukkunud ligi 60 protsenti oma aasta kõrgeimast punktist.
Bitcoin langes nädalavahetusel alla 20 000 dollari taseme, olles nüüdseks kukkunud ligi 60 protsenti oma aasta kõrgeimast punktist. Foto: DADO RUVIC/REUTERS/Scanpix

Krüptoraha kasutamine maksevahendina või väärtuse säilitamiseks on keeruline, sest selle väärtus kõigub suuresti. Probleemivabad pole aga ka stabiilsed krüptorahad, kirjutavad Argentina majandusteadlased Sebastián Katz ja Eduardo Levy Yeyati.

Stabiilsed krüptorahad töötati välja, et säilitada fikseeritud pariteet tavapärase reservvaluutaga (või muude võrdlusvaradega), eesmärgiga leevendada krüptovarade kõikuvust. Oma artiklis väidame, et stabiilsetel krüptorahadel on sisemine vastuolu: oma stabiilsuse säilitamiseks valuutakomiteed meenutava ülesehituse abil peab piirama võimendust ja sekundaarset rahaloomet. Need võivad küll mängida rolli maksemaastikul, kuid peavad olema hoolikalt välja töötatud ja reguleeritud, et oma eesmärki täita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles