Björn Alexander Düben Kas Hiina jaoks on Venemaa saakloom või liitlane?

Björn Alexander Düben
, Jilini ülikooli teadur
Copy
Papjeemašeest valmistatud Joe Biden, Xi Jinping ja Vladimir Putin «mängisid» kolm nädalat pärast invasiooni Valencias Ukraina lipuvärvides rajal bowling’ut. Meisterlike skulptuuride saatuseks oli ärapõletamine tulefestivalil.
Papjeemašeest valmistatud Joe Biden, Xi Jinping ja Vladimir Putin «mängisid» kolm nädalat pärast invasiooni Valencias Ukraina lipuvärvides rajal bowling’ut. Meisterlike skulptuuride saatuseks oli ärapõletamine tulefestivalil. Foto: Eva Manez/Reuters/Scanpix

Aastakümnete vältel on Moskva ja Pekingi suhted tihenenud, nagu demonstreeris Hiina-Vene tippkohtumine veebruari alguses. Tugevnenud suhted Hiinaga olid tõenäoliselt üks Putinit Ukrainas sõja alustamisele julgustanud faktoreid, arvab Jilini ülikoolis tegutsev Ühendkuningriigi rahvusvaheliste suhete teadur Björn Alexander Düben oma hiljutises raportis, millest järgenavlt kokkuvõte.

Pekingi Moskva-sõbralikkus on tegelikult teravas kontrastis Hiina pikaaegse välis- ja julgeolekupoliitilise joonega, mis sõnades väärtustab riikide territoriaalset terviklikkust ja suveräänsust. Sõprus Kremliga näitab, kui vähe Peking ise tegelikult neist deklareeritud väärtustest hoolib.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles