KESKKOND Rein Pedaja: parim mesi tuleb metsast

Rein Kuresoo
, Fookuse Keskkonna toimetaja
Copy
Iga taru lae peal on leht, millele Rein Pedaja märgib üles taru seisundi ja seal tehtud tööd.
Iga taru lae peal on leht, millele Rein Pedaja märgib üles taru seisundi ja seal tehtud tööd. Foto: Rein Kuresoo

Rein Pedaja nimi on kindlasti tuttav suusaspordihuvilistele, ta on toonud suuskade ja püssi juurde seitse olümpiamängudel osalenud laskesuusatajat: Indrek Tobrelutsu, Roland Lessingu, Kauri Kõivu, Grete Gaimi, Kristel Viigipuu, Priit Viksi ja Kalev Ermitsa. Tänavu maikuus 70-aastaseks saanud mees käib praegugi väikestviisi suusatajaid juhendamas. Kuid nüüd kuulub tema põhitähelepanu mitmele miljonile tiivulisele hoolealusele.

Kuidas sel jahedal kevadel mesilastel läheb? Kas oled juba mett ka saanud?

Pered, mis on hästi talvitunud ja kus on tugevad emad, on arenenud hästi, aga mett ei ole ma muidugi veel võtnud. Soojematel kevadetel hakkab vahel tõesti mett tulema juba maikuus. Ilmselt tuleb ka juba praegu neis peredes, mis on rapsipõldude läheduses, minu mesilaste korjemaale raps ei jää. Aga praegu on kõige tähtsam see, et pered areneksid ja suudaksid peakorje ajaks kärjed üles ehitada.

Tegelikult ongi paljud pered arenenud hoogsalt ja kipuvad sülemlema. Ka minul on mitu peret minema lennanud, sest vahepeal on olnud vihmased ilmad ja üksjagu muid sekeldamisi, ei ole jõudnud piisavalt kiiresti tarusid üle vaadata.

Su mesilaspered ongi üsna suurel alal laiali. Kas kõik, kes mesindada tahavad, mahuvad ikka Eestisse ära?

Eestisse mahuks veel omajagu hoolsaid mesinikke ja tarusid, korjemaad on küll ja küll. Aga samas ei leia Eestimaalt ka naljalt kohta, kus kodumesilased ei toimetaks.

Sinu mesilaste korjatud mesi on kahel aastal (2013 ja 2015) tunnistatud Eesti parimaks. Kui see esimest korda juhtus, mõtlesin, et see on lihtsalt loteriivõit. Mee ja mee vahel võib olla küll suur vahe, aga kindlasti on Eesti parimat mett raske valida ja juhusel on selles suur osa. Kui see aga teist korda juhtus, oli selge, et see päris juhus olla ei saa…

See tunnustus ei puuduta kogu minu meetoodangut – suuremas osas tarudest on mesi enamasti pärit mesikalt, keerispealt, pärnalt ja ristikult; vahel tuleb nüanssi mõnelt aromaatsemalt taimelt, näiteks melissilt. Aga osa tarude gruppe on mul metsasemas maastikus, kus korje tuleb metsataimedelt ja raiestikelt. Kui mujalt tulevad meepartiid võib vabalt kokku vurritada, siis metsast tulev mesi võib üllatada ja seda on targem eraldi hoida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles