MAJANDUSELU Anette Hosoi, Simon Johnson: kuidas kehtestada sanktsioone Vene naftale

Copy
Vene naftatorujuhtmefirma Transneft väljapanek 21. rahvusvahelisel nafta ja maagaasi ala varustuse ja tehnoloogiate messil Neftegaz Moskvas nädal tagasi.
Vene naftatorujuhtmefirma Transneft väljapanek 21. rahvusvahelisel nafta ja maagaasi ala varustuse ja tehnoloogiate messil Neftegaz Moskvas nädal tagasi. Foto: Maksim Šipenkov/EPA/Scanpix

Venemaa kallaletung Ukrainale näitlikustab, et vajame rohkem paindlikkust suurte süsteemišokkide maandamiseks, kirjutavad Massachusettsi Tehnoloogiainstituudi professorid Anette Hosoi ja Simon Johnson.

Kui eesmärks on vähendada Venemaa sõjategevuse rahastamist Lääne poolt, siis USA, ELi, ÜK ja teiste ainus loogiline järgmine samm on keelata Venemaa kogu nafta ja naftatoodete eksport ning muuta ebaseaduslikuks selle vedu Euroopa omanduses tankeritega. See kõikehõlmav nõue käivitaks enamike laevaomanike, naftakauplejate, kindlustusfirmade ja muude finantsteenuste pakkujate lepingutes oleva force majeure klausli – mis lubaks neil olemasolevaid lepinguid karistuseta rikkuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles