MAJANDUSELU Peeter Koppel: majandusmasina pöörded aeglustuvad (2)

Erik Aru
, toimetaja
Copy
SEB privaatpanganduse strateeg Peeter Koppel eelistab tänases maailmas tuleviku kohta mingeid numbreid ja protsente mitte ütlema hakata.
SEB privaatpanganduse strateeg Peeter Koppel eelistab tänases maailmas tuleviku kohta mingeid numbreid ja protsente mitte ütlema hakata. Foto: Mihkel Maripuu

SEB privaatpanganduse strateegi Peeter Koppeli sõnul ei ole globaalne majandussurutis praegu põhistsenaarium, kuid Venemaa kallaletung Ukrainasse toob nii Eestisse kui ka Euroopasse laiemalt kasvava ettevaatlikkuse, mis pidurdab majandust.

Kas palju lubatud stagflatsioon on nüüd lõpuks kohal?

Ei ole. Kasv on alles ning sõja- ja naftašokk ei ole praeguse seisuga piisavad, et seda tsüklit ära lämmatada. Samas tõesti, kaudseid mõjusid on sõjal palju, riskid on kasvanud ning majanduse kontekstis ei tähendaks sõja venimine midagi head.

Sõda Ukrainas on muidugi omakorda olukorda keerulisemaks teinud. Mida see Eesti ja laiemalt Euroopa majandusele kaasa toob?

Siinsele majandusele tekitab see igale poole huvitavatesse kohtadesse riskipreemia komponendi. Nii seest- kui ka väljastpoolt vaadeldakse siinset piirkonda vähemalt mõnda aega kui n-ö kahtlast. See vähendab hurraa-efekti igasuguste ettevõtmiste puhul.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles